1990-ті роки

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук

Матеріал взято з [myrobot.ru]


*1991

В СРСР створено дослідний зразок ЕОМ "ЛОКОН 9В51". ЕОМ побудована за архітектурою CLIP / CAM (клітинно-автоматні машини), в основу проекту були покладені принципи паралельної обробки інформації з розширюваною архітектурою. Головний конструктор і науковий керівник проекту - Бронніков В. А.

Створено Російський НДІ штучного інтелекту.

У Радянському Союзі починає видаватися журнал "Новости штучного інтелекту" (гл. ред. Д. А. Поспєлов).

Спільно Академією бронетанкових військ МО, МВТУ ім. Баумана, Державним інститутом фізико-технічних проблем та іншими організаціями розроблено, виготовлено та випробувано автономний інтелектуальний робототехнічний комплекс на базі танка. Комплекс оснащений інтегрованої інформаційно-керуючої системою, бортовий вбудованою системою штучного інтелекту і системою дистанційного керування. Виконавчі пристрої управляють рухом і системою управління зброєю. На роботі-танку досліджені можливості підвищення ефективності бронетанкової техніки шляхом перерозподілу вирішуваних завдань між людиною і машиною.

  • 1992

Займаючись створенням радіокерованого пилососа Марк Торп (Marc Thorpe) приходить до ідеї організації боїв роботів.

  • 1993

В університеті Карнегі-Меллона створений восьминогий ходить робот Dante. Робот здійснить невдалу спробу спуститися в один з антарктичних кратерів для збору даних у важкій для людини середовищі.

Родні Брукс в MIT будує робота-гуманоїда на ім'я Cog, який стежить за рухами людей очима-камерами і вчиться взаємодіяти з ними і з навколишніми предметами. Cog знаходиться на ранній стадії розвитку, але Брукс впевнений, що постійне зростання обчислювальної потужності сучасних мікропроцесорів робить поява розумних роботів неминучим. Seiko Epson Co. розробляє микроробота, названого Monsieur. Найменший у світі робот буде занесений в книгу рекордів Гіннеса (Guinness Book).

  • 1994

У СРСР закінчено роботу над суперкомп'ютером "Ельбрус-3" (LSI, ECL БІС, 16 процесорів), швидкодія якого в два рази вище, ніж у самого потужного американського суперкомп'ютера CRAY-YMP. "Ельбрус-3" був виготовлений, але в серію запущений не був.

Марк Йім (Mark Yim) в Стенфорді представляє свою перспективну розробку - двуюнітного модульного робота Polypod, адаптується до змін у навколишньому середовищі. Динамічно реформуються робот може приймати форму, необхідну для поточного завдання. Щоб вивчати цю експлуатаційну гнучкість, створено 11 модулів і змодельоване до 180.

Шестиногий ходить робот Dante II робить спробу зондування вулкана Spurr на Алясці. Місія Dante II зі збору даних про вулканічних газах закінчується успішно.

Марк Торп (Marc Thorpe) влаштовує перші бої роботів у Сан-Франциско.

1995 На основі досліджень, що проводилися в SRI, IBM і MIT, створена перша робототехнічна хірургічна система Intuitive Surgical.

  • 1996

Honda Соза прототип гуманоїдного робота P-2 (prototype 2), який може підніматися по сходах і нести навантаження. P-2 - результат десятирічних зусиль Honda, розпочатих в 1986 році.

У MIT розроблений і побудований робот-риба RoboTuna.

У ЦНДІ РТК створений крокуючий адаптивний робот »Циркуль" для зовнішнього обслуговування та складання орбітальних станцій. Робот може бути використаний для виконання завдань у важкодоступних технологічних зонах: огляд і ремонт трубопроводів та іншого устаткування АЕС, хімічних підприємств. "Циркуль" має програмно-адаптаційний режим управління. Мультіконтроллерная мережева архітектура системи управління розміщується в шарнірах маніпулятора і конструктивно об'єднана з механікою і безколекторних електроприводом. Похибка позиціювання робота не більше 1,0 мм.

Чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров починає серію ігор з шаховою програмою, запущеною на суперкомп'ютері Deep Blue, створеному в IBM. Результат 4:2 - перемога людського розуму.

Корпорація Atmel представляє мікроконтроллер AT90S1200 на новому прогресивному ядрі AVR, оптимізованому під язик високого рівня.

  • 1997

Перший футбольний турнір серед роботів RoboCup (www.robocup.org) проводиться в Нагойя (Японія). У турнірі беруть участь 40 команд у трьох класах. Змагання відвідали близько 7000 глядачів. Під час першого чемпіонату роботам було складно навіть просто знайти м'яч. А коли він, нарешті, потрапляв до гравця, останній часто відправляв його у власні ворота.

PathFinder, космічний корабель NASA, здійснює посадку на Марсі і випускає на марсіанську поверхню робот-всюдихід Sojourner. Місія завершується через два місяці.

Honda демонструє P-3, 8-ий прототип гуманоїдного робота.

У Дослідницькому центрі Xerox в Пало-Альто (PARC) створено модульний самореконфігуріруемий робот PolyBot G1. Заснований на стенфордський розробках Марка Йіма (Mark Yim) робот складається з модулів на основі мікроконтролера 68HC11. У кубічних модулях розміром близько 5-ти сантиметрів застосовані стандартні сервомоторчікі, використовувані в RC-хобі.

Комп'ютерні програми, які називаються мережевими роботами (webbots), починають широко використовуватися для пошуку інформації в мережі. Мережеві роботи - автономні агенти, засновані на інтелектуальних алгоритмах, - починають цілодобове "патрулювання" Internet.

Чергова версія Deep Blue і Гаррі Каспаров зустрічаються в шаховому поєдинку. В останньому своєму втіленні Deep Blue представляє собою комп'ютер RS/6000 SP. Він має паралельну архітектуру і працює на тридцяти процесорах нової конструкції Power Two Super Chip (P2SC). Шахова підсистема являє собою тридцять два обчислювальних вузла, кожний з яких розташований на власній платі з мікроканальной архітектурою і містить вісім мікропроцесорів. Таким чином, над вибором ходу трудяться 256 спеціалізованих процесорів, розраховуючи в секунду 200 000 000 шахових комбінацій. Всі обчислення здійснює єдина програма, написана на Сі. Підсумок зустрічі - 3,5: 2,5 на користь комп'ютера. Чемпіон світу підозрює, що IBM навмисно змінила алгоритми перед останньою партією. IBM стверджує, що в шаховому протистоянні людини і комп'ютера поставлена ​​крапка.

У НДІ спеціального машинобудування створений мобільний робот для роботи в екстремальних умовах-25 МРК "Коник". Система управління роботом розроблена в МГТУ ім. Баумана. МРК-25 виконані основні операції з ліквідації наслідків радіаційної аварії у м. Саров.

У ЦНДІ РТК створений мобільний робот ДУМК (дистанційно керований мобільний комплекс). Комплекс ДУМК призначений для пошуку, вилучення чи ліквідації на місці вибухонебезпечних та інших небезпечних об'єктів для Управління ФСБ по Санкт-Петербургу і Ленінградської області. Мобільний механізм робота здатний переміщатися по сходових переходах. До складу комплексу входить нашоломні система цілевказівки та управління.

У МГТУ ім. Баумана під керівництвом Н.А. Лакота виконані дослідження з міжнародного Європейському проекту «Копернікус». Створена для шведської фірми "Вольво-Аутомейшн" система управління транспортним цеховим роботом забезпечує обхід перешкод, що виникають на шляху руху робота. (Розробники І. В. Рубцов, Ю. Р. Кузін, В. С. Лапшов, В. П. Носков, В. І. Озеров.)

  • 1998

"Лікарні - це та сама навколишнє середовище, яке ідеально підходить для використання роботів", - повідомляє Джозеф Енгельбергер, представляючи робота-помічника HelpMate Trackless Robotic Courier. Володіючи вантажопідйомністю близько 100 кг, робот може об'їжджати перешкоди без сторонньої допомоги, використовуючи ультразвукові й інфрачервоні датчики, і навіть підніматися і спускатися по сходах. Для пересування роботу не потрібно прокреслена на підлозі лінія, що Енгельбергер вважає величезним кроком вперед. Лікарні, котрі купили робота, дають їм власні імена: Елвіс, Розі, Ліза Мері, Мадонна ...

LEGO випускає перший робототехнічний конструктор Robotics Invention System 1.0 в рамках нової лінії конструкторів MINDSTORMS, названої під впливом роботи Сеймура паперті "Mindstorms: Children, Computers, and Powerful Ideas". Через рік виходять Robotics Discovery Set, Droid Developer Kit і Robotics Invention System 1.5.

Фестиваль "Мобільні роботи", що став щорічним, проводиться за ініціативою Інституту механіки МДУ, Інституту прикладної математики ім. М. В. Келдиша і Московського енергетичного інституту. У становленні фестивалю взяли участь: професор Євген Андрійович Девянін, чиє ім'я носить фестиваль з 2002 року; академік Д. Є. Охоцімскій; зав. лабораторією Інституту механіки МДУ А.В. Ленський.

  • 1999

Коропорація Pyxis набуває HelpMate Robotics. Sony представляє розважального робота-собаку AIBO, модель ERS-111. Дві дюжини моторів управляють рухами ніг, голови і хвоста.

Дані з кольорової цифрової камери, двох мікрофонів і тактильних датчиків подаються на мікропроцесор, керуючий поведінкою робота. Хоча вартість перших AIBO становить $ 2,500, перша партія з 5 000 роботів розпродається майже миттєво.

Компанія Probotics випускає простих мобільних персональних роботів Cye, які можуть використовуватися для виконання ряду найпростіших домашніх господарських робіт. Роботи мають відеокамеру, можуть управлятися через Інтернет та мають можливість трансляції зображень житла через web-інтерфейс. Розміри робота - 40х25х10 см, ціна - $ 990. NEC представляє яйцеподібний триколісний домашній робот R100, повинующихся голосовим командам. R100 записує і відправляє відеопошту по Інтернет, а також може включати кондиціонери, телевізори та відеомагнітофони допомогою інфрачервоного пульта дистанційного керування. Відеосистема здатна розпізнавати до десятка різних людей. Зростання робота - 44 см, вага - 7 кг, словниковий запас - близько 300 фраз. У новій модифікації, яка з'явиться в 2004 р. і отримає ім'я PaPeRo (Partner-type Personal Robot), робот буде здатний на слух і практично синхронно перекладати з японської мови на англійську і навпаки. Робот створений розробниками NEC на чолі з Юнічі Осада (Junichi Osada).

У Кореї проводиться перша Міжнародна Олімпіада роботів (International Robot Olympiad) (www.iroc.org). Ідею проведення змагань висловив в 1995 професор Джонг-Хван Кім (Jong-Hwan Kim). Змагання орієнтовані на три вікові групи: до 12 років, 13-18 років, від 19 і старше. У перший рік проводиться 7 видів змагань, надалі їх кількість зросте до більш ніж півтора десятка.


Розвиток автоматики та робототехніки