1980-ті роки

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук

Матеріал взято з [myrobot.ru]


*1980

НВІС (Надвеликі Інтегральні Схеми) формують базис для ЕОМ четвертого покоління.

Починається розробка Лісп-комп'ютерів (Lisp Machines).

Сеймур Паперть видає книгу "Mindstorms: Children, Computers, and Powerful Ideas" ("Штурм розуму: діти, комп'ютери і плідні ідеї"), в якій описує свої фундаментальні погляди на навчання через програмування і конструювання робототехнічних систем.

Intel випускає мікроконтролер 8051, який стає класичним зразком мікроконтролера. Цей 8-бітний чип поклав початок цілому сімейству мікроконтролерів, які панували на ринку більше двох десятиліть.

В СРСР створено перший пневматичний промисловий робот з позиційним керуванням МП-8.

  • 1981

Такео Канади (Takeo Kanade) будує маніпулятор з безпосереднім приводом - перший маніпулятор, що має двигуни, встановлені безпосередньо в з'єднаннях. Ця зміна робить механізм швидше і точніше, ніж у всіх попередніх маніпуляторів.

На базі ОКБ технічної кібернетики Ленінградського політехнічного інституту створено Центральний науково-дослідний і дослідно-конструкторський інститут робототехніки і технічної кібернетики (ЦНДІ РТК).

У МВТУ ім. Н.Е. Баумана створено Науково-навчальний центр «Робототехніка», що об'єднав зусилля всіх московських вузів та інститутів Академії Наук, що займалися робототехнікою. До його складу увійшли також лабораторії Московського інституту радіоелектроніки та автоматики (МІРЕА), Інституту проблем механіки (ІПМех) та Інституту прикладної математики РАН (ІПМ РАН). Керівником Центру став академік Є.П. Попов.

  • 1982

Фільм Рідлі Скотта (Ridley Scott) "Blade Runner" знятий за оповіданням Філіпа Діка (Philip Dick) "Чи сняться андроїдам електричні вівці?" ("Do Androids Dream of Electric Sheep?"). Герой Харрісона Форда (Harrison Ford) полює на реплікантів - бунтівних андроїдів.

Гаррі Поплив (Harry Pople) і Джек Майерс (Jack Myers) в Пітсбурзькому університеті, грунтуючись на експертній системі Internist, створюють CADUCEUS. З більш ніж 100,000 зв'язків між симптомами і хворобами експертна система CADUCEUS визнається більш точною, ніж людина-лікар.

Розпочато продаж персонального робота HERO 1. На керуючої платі HERO мікропроцесор 6808, 8K ROM, 4K RAM. Робот забезпечений 7-сегментним дисплеєм. Додатково поставляються розширювальні плати пам'яті і інтерфейсу RS-232.

На АвтоВАЗі розпочато серійне виробництво розробленого в ЦНДІ РТК самого масового вітчизняного промислового робота МП-9с.

  • 1983

На замовлення КДБ в МВТУ ім. Баумана (кафедра СМ-7) створений мобільний робот, що працює з вибухонебезпечними предметами в складі підрозділів по боротьбі з тероризмом. Подальшим розвитком даного напрямку стала розробка робототехнічного комплексу МРК20 для роботи з боєприпасів на замовлення НДІ "Геодезія".

  • 1984

Починається серійний випуск ЄС-2701 - радянської багатопроцесорної супер ЕОМ c макроконвеєрної організацією обчислень. Архітектура макроконвеєрних ЕОМ (ЄС-2701, ЄС-1766) випередила світовий рівень обчислювальної техніки і визначила багато ідей організації багатопроцесорних ЕОМ з розподіленою пам'яттю. У побудованому макроконвейере вдалося домогтися майже лінійного росту продуктивності при нарощуванні обчислювальних ресурсів (до 256 процесорів).

Комп'ютерна програма RACTER Вільяма Чемберлена (William Chamberlain) стає автором першої книги, написаної не людиною.

Президент Рональд Рейган дозволяє формування корпорації MCC - консорціуму з 21 компанії, чиєю метою є створення думаючих комп'ютерів. MCC буде мати щорічний бюджет на дослідження в 65 мільйонів доларів.

ЄЕС (Європейське Економічне Співтовариство) починає п'ятирічну програму ESPRIT з бюджетом у півтора мільярда доларів, щоб розробити думаючі комп'ютери.

В університеті Васеда (Waseda University) в Токіо завершується створення Wabot-2. Токійський робот читає ноти з допомогою системи технічного зору і грає прочитану мелодію на органі десятьма пальцями.

Дуглас Ленат йде з проекту зі створення загальної бази знань, яка покликана допомогти роботам в розумінні нашого світу.

Джозеф Енгельбергер засновує Transition Robotics, пізніше перейменовану в HelpMate Robotics, щоб почати розробляти роботів-помічників.

На замовлення Міністерства оборони СРСР в Інституті Кібернетики створений автономний робот Мавр, на якому було проведено дослідження та вдосконалення алгоритмів автономного руху в умовах складної пересіченої місцевості. Оригінальні конструктивні рішення забезпечили Мавру високу прохідність і надійний захист схем управління, які були розміщені всередині бочкоподібних коліс. Інформація про зовнішнє середовище надходила від далекомірів, оптичних і тактильних датчиків на програмно реалізовану (бортовий комп'ютер) нейронну мережу.

Радянський пожежний робот для захисту пам'яток дерев'яного зодчества музею "Кіжі" стає своєрідною точкою відліку нового напрямку техніки боротьби з пожежами. Поет Є. Євтушенко в своїх віршах відображає ставлення до пожежного роботу.

У МВТУ імені Н.Е. Баумана організована кафедра РК-10 «Робототехнічні Системи». З 1990 року кафедру очолює професор Аркадій Семенович Ющенко.

  • 1985

Марвін Мінськ видає знамениту "The Society of Mind", в якій висловлює думку, що мислення може бути результатом взаємодії дуже великої кількості простих механізмів ("взаємодіючих агентів"), кожен з яких окремо невіглас.

У лабораторіях IBM народжується проект Deep Thought. Ім'я походить з популярної трилогії Дагласа Адамса "Путівник по Галактиці для подорожуючих автостопом". Перейменована згодом в Deep Blue, система переможе чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова.

У ЦНДІ РТК створена система бортових маніпуляторів (СБМ) для багаторазового космічного корабля "Буран". СБМ призначена для виконання операцій з багатотонними вантажами: завантаження доставленого вантажу, стикування його до орбітальної станції, захоплення свободнолетящего в космосі об'єкта. До складу СБМ входять два маніпулятора, система управління з бортовою ЕОМ, підсистеми телебачення, освітлення, телеметрії. Довжина маніпуляторів - 15 м.

У США з'являється у продажу домашній робот RB5X. Його можна запрограмувати на мову, переміщення по кімнаті і виконання нескладних завдань з доставки предметів.

  • 1986

Дохід AI індустрії перевищив мільярд доларів.

Honda починає дослідницьку програму зі створення роботів з передумовою, що робот "повинен співіснувати та співпрацювати з людьми, виконуючи те, що не може зробити людина, щоб в кінцевому рахунку принести користь суспільству".

Kawasaki розриває ліцензійний договір з Unimation і починає виробляти роботів власної розробки.

Поліція Далласа використовує робот, щоб проникнути в квартиру, в якій ховається злочинець. Втікач виривається назовні з переляку і здається.

Расселл Андерсон (Russell Anderson) з Пенсільванського університету створює робота, який грає в пінг-понг, який виграє у людини.

Альберт Лоуренс (Albert Lawrence), Алан Шик (Alan Schick) і Роберт Бірджу (Robert Birge) в університеті Карнегі-Меллона починають розробку теорії створення молекулярних комп'ютерів.

Фірма LEGO розпочинає співпрацю з Медіа лабораторією (Media Lab) в MIT в області створення освітніх продуктів. Революційні ідеї Сеймура Паперть починають знаходити втілення в лего-кубиках, а зв'язка Lego + LOGO починає стрімко набирати популярність.

Після катастрофи на Чорнобильській АЕС в МВТУ ім. Баумана в найкоротші терміни розроблені три мобільні робота для проведення робіт у зоні аварії. За допомогою цих роботів (МРК, Мобот - ЧХВ) був проведений повний технологічний цикл збирання та підготовки під бетонування ділянки даху третього енергоблоку без єдиного виходу людини в небезпечну зону. (Розробники В. Н. Шведов, В. В. Дороті, А. В. Калінін, М. Р. Чумаков.)

  • 1988

Здійснено пуск ракети-носія "Енергія-Буран", яка вивела на навколоземну орбіту радянський багаторазовий корабель Буран. Створений радіопромисловості СРСР комплекс систем навігації, посадки, контролю траєкторії руху і забезпечення безпеки польоту дозволив здійснити повністю автоматичний політ і правильну і витончену посадку 80-тонного корабля. Автоматична посадка Бурана здійснювалася в умовах штормового попередження при найсильнішому бічному вітрі, при цьому відхилення від повного розрахункового часу польоту склало всього 1 секунду. Ракетно-космічна система "Енергія-Буран", керована інтелектуальною системою Вимпел, на багато років випередила свій час і значно перевершила засоби космічної техніки, що експлуатуються в США.

Марвін Мінськ та Сеймур Паперть представляють своє огляд недавніх досягнень у створенні нейромереж для розпізнавання в переглянутому виданні "Perceptrons".

В СРСР розроблено апаратний нейрокомп'ютер на основі ідеології ансамблевих стохастичних нейромереж. Роботи велися під керівництвом д.т.н. Е.М. Куссуль. Через чотири роки один з варіантів нейрокомп'ютера буде використаний в задачах розпізнавання образів спільно з японською фірмою WACOM.

  • 1989

Дін Померлоу (Dean Pomerleau) створює ALVINN, автономне транспортний засіб, кероване нейромережею. ALVINN здійснює керовану комп'ютером поїздку від одного узбережжя США до іншого (2850 миль), проїхавши успішно майже весь маршрут, за винятком 50 миль.

Genghis, один з перших ходять роботів, створений в MIT. Спосіб ходьби цього робота стане відомим як "Genghis gait" ("хода Genghis").

Доктор Сеймур Паперть отримує почесне звання професора LEGO (LEGO Professor of Learning Research).

Директор лабораторії штучного інтелекту в MIT (MIT AI Lab) Родні Брукс (Rodney Brooks) у співавторстві з A. M. Флінном (AM Flynn) публікує статтю "Fast, Cheap and Out of Control: A Robot Invasion of the Solar System" ("Надійний, дешевий і не потребує обслуговування: Вторгнення роботів Сонячної Системи"). Стаття дає поштовх новій ері у створенні роботів, визначаючи концептуальне напрямок розвитку: замість одного великого і дорогого - кілька недорогих, доступних середньому людині роботів. Академіки починають концентруватися на малих, інтелектуальних корисних роботах більше, ніж на проектах зі створення гуманоїдних монстрів.

10 листопада в Лабораторії MFCF Hardware університету Waterloo Марк Тілден (Mark W. Tilden) створює робота Solarover 1.0. Запозичуючи еволюційні ідеї у природи, Тілден вирішив створювати простих роботів, які були б схожі на живих істот і керувалися переважно нейронними ланцюгами. Новий підхід був названий BEAM, що означає: Biolоgy (Біологія), Electronics (Електроніка), Aesthetics (Естетика), Mechanics (Механіка). BEAM-роботи, на відміну від звичайних роботів, заснованих на цифровий технології та мікропроцесорах, створюються за аналоговим схемами. Замість дискретної програми поведінку роботів задається аналоговими нейронними ланцюгами, здатними гнучко вибирати шлях обходу перешкод і реагувати на навколишній світ.

Заснована фірма Microchip, яка представила на ринок 8-бітний мікроконтроллер PICmicro. Економічні і малогабаритні мікроконтролери PIC (Peripheral Interface Controller) від Microchip стануть лідерами серед недорогих мікроконтролерів для вбудованого управління і контролю.


Розвиток автоматики та робототехніки