1970-ті роки

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук

Матеріал взято з [myrobot.ru]


*1970

З космодрому Байконур здійснено пуск ракети-носія "Протон-К", яка вивела на траєкторію польоту до Місяця радянську автоматичну міжпланетну станцію "Луна-16". М'яко примісячилися в районі Моря Достатку, апарат включив бурову установку. Бур заглибився на 350 мм, зупинився, а потім був піднятий і разом з місячним грунтом акуратно упакований в контейнер повертається апарату. 21 вересня 1970 був здійснений старт з поверхні Місяця, і через три дні повертається апарат опустився на парашуті в точно заданому районі Радянського Союзу.

10 листопада ракета-носій "Протон-К" вивела на траєкторію польоту до Місяця автоматичну міжпланетну станцію "Луна-17" з самохідним апаратом "Луноход-1" на борту. 17.11.70 "Луна-17" здійснила м'яку посадку у районі Моря Дощів. Через два з половиною години "Луноход-1" по трапу зійшов з посадочної платформи, приступивши до виконання дослідницької програми. "Місяцехід-1" був створений за кілька років до запуску конструктором Григорієм Миколайовичем Бабакін. Управління дослідницьким апаратом здійснювалося за допомогою комплексу апаратури контролю й обробки телеметричної інформації на базі ЕОМ "Мінськ-22". 20 лютого, по закінчення 4 місячного дня (місячний день триває два земні тижні), ТАСС повідомив про повне виконання початкової програми робіт. Проте «Луноход-1» не збирався «вмирати» і в три рази перекрив свій спочатку розрахований ресурс. Колеса місяцеходу проклали по Місяцю доріжку довжиною 10 540 м. Більш ніж у 500 точках її були визначені фізичні властивості грунту. Під час руху місяцеходу на Землю було передано близько 25 тис. знімків і 211 панорам місячної поверхні. Висадка мобільного автоматичного апарату на місячну поверхню стала черговою перемогою СРСР в освоєнні космічного простору.

ARCH (АРКА) Патріка Уїнстона (Patrick Winston) представлена ​​в якості докторської роботи в MIT. Програма здатна навчатися на прикладах зі світу дитячих кубиків і блоків.

У Стенфордському університеті створено мобільний робот, який став відомим як Стенфордська візок (Stanford Cart). Робот розроблений для завдання проходження по лінії, але може також управлятися комп'ютером по радіоканалу.

У СРСР виходить книга "Обчислювальна машина з розвинутими системами інтерпретації", написана В. М. Глушковим, А. А. Барабановим, Л. А. Калініченко, С. Д. Міхновським, З. Л. Рабиновичем. Робота містить теоретичне обгрунтування розвитку архітектури ЕОМ у напрямку реалізації мов високого рівня.

  • 1971

Під керівництвом Теда Хоффа (Ted Hoff) в Intel створюється перший мікропроцесор.

Кеннет Колбі (Kenneth Colby) та Сільвія Вебер (Sylvia Weber) подають звіт про програмне моделюванні параноїдального людини в статті під назвою "Artificial Paranoia". Програма PARRY так переконує, що клінічні психіатри не можуть відрізнити її поведінка від реального параноїка.

Ніклас Вірт (Niklaus Wirth) розробляє мову PASCAL.

Террі Виноград (Terry Winograd) в MIT доводить здатність комп'ютерів зрозуміти англійські пропозиції, побудовані на базі обмеженого світу дитячих блоків. Його програма SHRDLU в зв'язці з роботом маніпулятором виконує команди, що друкуються на природній мові.

Спусковий апарат радянської автоматичної міжпланетної станції "Марс-3" здійснює м'яку посадку на поверхню Марса. Через 3,5 хвилини після посадки станція була приведена в робочий стан і почала передавати на Землю відеодані. Спусковий апарат доставив на поверхню червоної планети мікромарсоход М-71. Мікромарсоход мав лижно-крокуючий принцип руху з автоматичною системою об'їзду перешкод. Зв'язок зі станцією спускається перервалася через 20 секунд.

Робототехніка офіційно визнана в СРСР як новий науковий напрям. Академік Євген Павлович Попов в МВТУ очолює кафедру спеціальної робототехніки і мехатроніки. Під його керівництвом створюється наукова школа, що стала оплотом робототехніки в країні. Одними з перших робіт стають розробки системи обслуговування термоядерного реактора і систем управління маніпуляторами в екстремальних умовах.

Виходить монографія В.С. Кулешова і Н.А. Лакота "Динаміка систем управління маніпуляторами", в якій узагальнено дослідження в області систем управління маніпуляторами.

  • 1972

В Інституті Кібернетики під керівництвом академіка Миколи Михайловича Амосова створений автономний транспортний робот "ТАЇР". Робот є триколісну самохідну візок, забезпечену системою датчиків (далекомір і тактильні датчики), і управляється апаратно реалізованої нейронної мережею (вузли мережі - спеціальні електронні схеми, зібрані на транзисторах). Робот демонструє цілеспрямований рух у природному середовищі і обхід перешкод у вигляді людей, дерев, лавок. Мета руху робота задається координатами точки на місцевості.

Texas Instruments випускає 4-х pазpядная мікросхему TMS1000, якому содеpжит ОЗУ (32 байти), ПЗУ (1К), годинники, поддеpжку вводу-виводу і можливість додавання нових інструкцій, що дозволяє вважати її першим мікpоконтpоллеpом.

У компанії AT & T Bell Telephone Laboratories Кеном Томпсоном (Kenneth Thompson) і Денисом Рітчі (Dennis Ritchie) розроблена мова Сі (C). Він представляв собою подальший розвиток мови B (Бі) (К. Томпсон), який був заснований на створеному в Кембріджському університеті мовою BCPL (М. Річардс).

  • 1973

Група Робототехніки в Единбурзькому університеті будує Фредді (Freddy) - відомого шотландського робота, що використовує систему технічного зору, щоб збирати предмети автоматично з купи частин.

Річард Хон (Richard Hohn) в Cincinnati Milacron Corporation створює T3 - комерційно доступний, керований міні-ЕОМ промисловий робот.

Створено та введено в експлуатацію перші в СРСР рухливі промислові роботи МП-1 і "Спрут-1".

Алан Колмероер (Alain Colmerauer) і Роберт Ковальський (Robert Kowalski) у Франції представляють PROLOG (programmation en logique) - потужний логічний мову програмування. ПРОЛОГ стане надзвичайно популярним при створенні систем AI і складе серйозну конкуренцію домінуючим американським ЛИСП-системам.

Роджер Шанк (Roger Shank) і Роберт Абелсон (Robert Abelson) розробляють систему подання знання, використовувану, щоб описати знайомі щоденні ситуації.

Роберт Меткалф (Robert Metcalfe) і Девід Боггс (David Boggs), співробітники дослідницької лабораторії компанії Xerox, з'єднують два комп'ютери AltoPC між собою за допомогою коаксіального кабелю в першу локальну комп'ютерну мережу. Нова технологія отримала ім'я Ethernet (ефірна мережа) на честь радіомережі Гавайського університету ALOHA, в якій був використаний схожий механізм поділу середовища передачі (радіоефіру).

У СРСР з використанням БЕСМ-6 створена Багатомашинна система із змінною структурою АС-6 для завдань управління космічними польотами.

Розпочато випуск високопродуктивної ЕОМ М-10 з багатоформатний векторної RISC-архітектурою для спостереження за космічним простором (Загорськ, М. А. Карцев).

У район Моря Ясності, за допомогою автоматичної станції "Луна-21" доставили автоматичний самохідний апарат "Місяцехід-2". За 4 місяці роботи він пройшов шлях у 37 км, передав на Землю 86 панорам і понад 80 тис. знімків місячної поверхні.

  • 1974

Проводиться перший чемпіонат світу з шахів серед комп'ютерів. Радянська програма «Каїсса» завойовує титул першого комп'ютерного чемпіона світу з шахів.

На конгресі IFIP в Стокгольмі академік Віктор Михайлович Глушков спільно з групою вчених з Москви і Ленінграда виступає з ідеєю рекурсивної ЕОМ, заснованої на нових принципах організації обчислювальних систем. Крім конкретних пропозицій по структурі РВМ, в доповіді міститься глибока критика принципів неймановской архітектури, яка передбачає послідовне виконання команд, розміщення адрес операндів у команді і зберігання команд, як і операндів, в пам'яті, а також спрощений машинний мову. Глушков переконує, що ці принципи були викликані до життя примітивністю лампових машин і що розвиток мікроелектроніки, вдосконалення інтегральних технологій повинне супроводжуватися створенням ЕОМ на основі більш передовий, ненеймановской архітектури. Глушкова в першу чергу цікавить проблема необмеженого нарощування продуктивності і ресурсів ЕОМ.

У Радянському Союзі виходить перша в світі "Енциклопедія кібернетики". У підготовці енциклопедії взяли участь понад 100 провідних учених СРСР.

Професор Віктор Шейнман (Victor Scheinman), творець Стенфордської руки (Stanford Arm), створює компанію Vicarm Inc., Щоб торгувати новою версією свого маніпулятора. Орієнтована на промислове застосування, Срібна рука (Silver Arm) Шейнман здатна здійснювати складання деталей малого розміру за рахунок системи зворотного зв'язку, що використовує датчики дотику.

Марвін Мінськ пише статтю "A Framework for Representing Knowledge" ("Каркас для представлення знання"), яка стає новою віхою в поданні знання.

Медицина стає важливим майданчиком програм для дослідження AI. Розробляються чотири великих медичних експертних системи: MYCIN, PIP, CASNET і Internist. MYCIN, заснована на потужній системі правил, служить для виявлення помилок в медичних висновках і призначення антибіотиків. П'ятьма роками пізніше журнал Американської Медичної Асоціації опублікує дослідження MYCIN на десяти випробувальних випадках. MYCIN зробить такі ж висновки, як і медичні експерти. Потенціал експертних систем у медицині стане широко визнаним.

  • 1975

У січневому випуску журналу Popular Electronics з'являється перший опис комп'ютера Altair - 8800, створеного в Альбукерке (шт. Нью-Мексико) Едом Робертсом (Ed Roberts). Побудований на базі процесора Intel 8080, Альтаїр позиціонується як комп'ютер для персонального застосування. Білл Гейтс (Bill Gates) і Пол Аллен (Paul Allen) створюють свою версію транслятора мови BASIC для цього комп'ютера і засновують фірму Micro-Soft (трохи пізніше її назва стануть писати без дефіса).

У Радянському Союзі здійснено запуск у бік Венери автоматичних міжпланетних станцій «Венера-9» і «Венера-10», які, здійснивши посадку на планету, передали інформацію і зображення її поверхні. Інформація була ретранслювала на Землю орбітальними відсіками станцій, що залишалися на венеріанської орбіті. Це перша успішна спроба такого рівня складності з ретрансляції сигналу автоматичними системами.

  • 1976

Дуглас Ленат (Douglas Lenat) демонструє систему штучного інтелекту Автоматизований Математик (Automated Mathematician - AM) як частину своєї докторської дисертації в Стенфорді. Інтелект AM дозволяє виробляти вільно-керований пошук цікавих припущень і робити "відкриття" в теорії чисел і абстрактної математики.

Texas Instruments здійснює синтезування людського голосу. Спочатку технологія використовується в навчальному продукті для дітей "Говори і записуй по буквах" ("Speak And Spell").

Компанія Kurzweil представляє Kurzweil Reading Machine, яка голосно читає будь друкований текст. Базована на системі розпізнавання символів, KRM призначена бути засобом допомоги сліпим людям.

У США створений перший векторний суперкомп'ютер Cray I. (В СРСР вже 3 роки проводиться багатоформатний векторний суперкомп'ютер М-10.)

Стів Возняк (Steve Wozniak) і Стів Джобс (Steve Jobs) створюють персональний комп'ютер Apple I, який ознаменував початок революції ПК.

Intel випускає 8-бітний мікроконтроллер 8048 через 5 років після створення першого мікропроцесора. Крім центрального процесора, на кристалі перебували 1 КБайт пам'яті програм, 64 байта пам'яті даних, два восьмібітних таймера, генератор годин і 27 портів введення / виводу.

  • 1977

Під керівництвом В.С. Бурцева створено перший симетричний багатопроцесорний обчислювальний комплекс (МВК) "Ельбрус-1" на ІС середньої інтеграції з засобами апаратної підтримки розвиненою структуризації програм і даних. СРСР починає впевнено лідирувати в будівництві суперкомп'ютерів.

Джордж Лукас (George Lucas) випускає "Зоряні Війни" (Star Wars), в яких вперше з'являються харизматичні роботи R2-D2 і C-3PO, надихаючи нове покоління роботокобудівників.

В СРСР створено інтегральний робот "Кентавр" для міжпланетних досліджень. Робот побудований за колісної формули - 6х6 і управляється обчислювальним комплексом М-6000. Інформація про зовнішнє середовище надходить від лазерного скануючого вимірювача відстаней і тактильної системи, побудованої на мікровимикача і пружних чутливих елементах. Навігаційна система складається з гіроскопа і системи числення шляху з одометром.

Європейська компанія ASEA будує два типи промислових роботів. Обидва роботи використовують програмовані контролери.

Odetics створює перший керований комп'ютером ходить робота.

На першій в СРСР конференції з штучного інтелекту з міжнародною участю Г.С. Поспєлов спільно з Д. А. Поспєлов роблять основний доповідь, в якій дають оцінку становища, що склалося в науці, і ставлять завдання досліджень і розробок у цій галузі.

  • 1978

Віктор Михайлович Глушков висуває ідею створення високопродуктивної ЕОМ, побудованої за принципом макроконвейера.

Unimation придбає Vicarm Inc. і Віктор Шейнман розробляє Програмований Універсальний Маніпулятор ПУМА (Programmable Universal Manipulation Arm - PUMA), який стає широко використовуваним в промислових роботах. ПУМА використовується у багатьох дослідницьких лабораторіях і сьогодні.

  • 1979

Розпочато серійний випуск високопродуктивних багатопроцесорних УВК з перебудовується структурою ПС 2000, реалізують розпаралелювання на рівні завдань, гілок, векторних і скалярних операцій. Розробники: І. В. Прангішвілі, В. В. Рєзанов, Е. А. Трахтенгерц, А. А. Новохатній. Через два роки подібний проект буде реалізований в США. Технологія розпаралелювання завдань дає новий поштовх розробкам систем штучного інтелекту.

У СРСР в Інституті Кібернетики під керівництвом Н.М. Амосова створений робот МАЛИШ, керований студіюючої нейронної мережею. Робот об'їжджає перешкоди в природному середовищі. На малюка проведено ряд фундаментальних досліджень в галузі створення роботів учнів з нейромережевими системами управління.

Ханс Моравек (Hans Moravec) перебудовує Стенфордському візок (Standford Cart), оснащуючи її більш потужною системою технічного зору, і вживає ряд експериментів по тривимірному картографування навколишнього середовища. Візок успішно об'їжджає стілець, встановлений на шляху її руху.

Sankyo і IBM починають продаж маніпулятора SCARA (selective compliant articulated robot arm), розробленого в університеті Яманаші (Yamanashi) в Японії.


Розвиток автоматики та робототехніки