1960-ті роки

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук

Матеріал взято з [myrobot.ru]


*1960

У СРСР розроблена перша універсальна напівпровідникова керуюча машина "Днепр" (В. М. Глушков, Б. М. Малиновський). Її випуск почнеться в наступному році, одночасно з появою таких машин в США.

Перший робот "Versatran", призначений для практичного промислового використання, розроблений в компанії AMF (American Machine and Foundry) Джонсоном (Harry Johnson) і Міленкович (Veljko Milenkovic).

В Університеті Джона Хопкінса (Johns Hopkins University) створено кібернетичне пристрій, що одержав популярність як "Тварина Хопкінса" (Hopkins Beast). Під управлінням транзисторних схем "Тварина" блукало коридорами фізичної лабораторії, поки не "відчувало" розрядку акумуляторних батарей. Після чого за допомогою спеціального оптичного фотоелемента починало шукати на білих стінах лабораторії чорні розетки. Знайшовши таку розетку, "Тварина" за допомогою спеціальної чутливої ​​руки зі штепселем заряджало свої батареї і знову переходило в режим "блукання". Поведінка "Тварину» можна було порівнювати з поведінкою одноклітинних організмів, подібних амебі.

Ієшуа Бар-Хиллел (Yehoshua Bar-Hillel) вказує на неможливість повністю автоматичної високоякісного машинного перекладу з однієї природної мови на інший. Щоб це відбулося, програма повинна фактично зрозуміти світ.

  • 1961

З космодрому Байконур здійснено пуск ракети-носія "Блискавка", яка вивела на траєкторію польоту до Венери радянську автоматичну міжпланетну станцію "Венера-1". В ході цього польоту вперше в історії здійснено двосторонній зв'язок з автоматичною станцією, розташованої за 1,400,000 км.

Генріх Ернст (Heinrich Ernst) розробляє в MIT керований комп'ютером маніпулятор MH-1.

Ральф Мозер (Ralph Moser) в General Electric починає розробку стопоходящие вантажівки. Машина буде мати чотири ноги, важити 1300 кг. і мати швидкість до 4 миль на годину.

  • 1962

У СРСР розпочато випуск ЕОМ "Мінськ-2" (з 1965 р. - "Мінськ-22"), розробленої під керівництвом В. В. Пржиялковского. У Мінськ-2 використовувалася імпульсно потенційна елементна база і було введено подання даних у вигляді двійково-десяткових чисел і алфавітно-цифрових слів. Машина Мінськ-22 використовувалася в першому місяцеході.

Джо Енгельбергер (Joe Engelberger) впроваджує перші розроблені Unimation промислові роботи-маніпулятори на заводах автоконцерну General Motors в Нью Джерсі. Найпростіші контролери роботів зчитують команди з магнітного барабана. Механічні руки, що отримали назву Unimate, використовуються для виконання найбільш неприємних операцій при зборці автомобілів і дозволяють переміщати 40-кілограмові деталі в трьох площинах ..

Френк Розенблатт (Frank Rosenblatt) видає "Principles of Neurodynamics", в яких описує перцептрон.

  • 1963

Марвін Мінськ публікує "Кроки до штучного інтелекту" (Steps Toward Artificial Intelligence).

У Rancho Los Amigos Hospital в Каліфорнії створена керована комп'ютером штучна роботизована рука Rancho Arm, що має шість ступенів свободи.

Вперше у світовій практиці космічних розробок співробітниками кафедри СМ-7 в МВТУ спільно з провідними організаціями атомного маніпуляторостроенія створений маніпулятор для розміщення на зовнішній поверхні апаратів типу «Восток». Управління маніпулятором здійснюється за допомогою спеціальних задають пристроїв керування, що імітують переміщення в просторі руки людини. Складність проблеми визначалася необхідністю виключення вплив на роботу маніпулятора змінних параметрів об'єкта управління при значній зміні зовнішніх навантажувальних моментів, а також наявністю пружних деформацій, люфтів і істотних втрат переданого моменту в складних просторових механічних передачах.

  • 1964

Джон Маккарті залишає MIT і засновує Artificial Intelligence Laboratory в Стенфордському університеті (Stanford University). Лабораторії штучного інтелекту створюються у Стенфордському інституті (Stanford Research Institute - SRI), Единбурзькому університеті (University of Edinburgh), а через рік до Університету Карнегі-Меллона (Carnegie Mellon University).

Джон Кіміні (John Kemeny) Томас Куртц (Thomas Kurtz) в Dartmouth College розробляють BASIC - один з найпопулярніших мов програмування.

Деніел Бобров (Daniel Bobrow) завершує свою докторську роботу "Student" - програму, що оперує природною мовою, яка може вирішувати алгебраїчні задачі рівня середньої школи.

  • 1965

Вперше застосована апаратна реалізація мов високого рівня в малих ЕОМ серії МИР (МИР-1, МІР-2, МІР-3). На машинах серії СВІТ можна було проводити аналітичні перетворення, в тому числі диференціювання та інтегрування формул. У 1967 р. на виставці в Лондоні, де демонструвалися МИР-1, її купила IBM - на той час постачальник майже 80% обчислювальної техніки для всього капіталістичного світу. Це була перша - і, на жаль, остання - радянська електронна машина, придбана американською компанією.

Проект DENDRAL розпочато в Стенфордському університеті, очолюваний Брюсом Бучананом (Bruce Buchanan), Едвардом Фейгенбаум (Edward Feigenbaum) і нобелівським лауреатом Джошуа Ледербергом (Joshua Lederberg). Мета проекту - експеримент з базою знань як основою осмисленого поведінки при вирішенні задач (problem solving behavior). Перша експертна система, DENDRAL, втілює базу знань щодо аналізу молекулярних структур. Подальша робота, виконана на початку 70-х, призведе до створення Meta-DENDRAL - самонавчальної програми, яка автоматично винаходить нові правила для DENDRAL.

Годрон Мур (Gordon Moore), один з майбутніх засновників Intel, зазначає, що нові моделі мікросхем розробляються приблизно через 18-24 місяці, а ємність їх при цьому зростає щоразу приблизно вдвічі. Спостереження Мура стане відоме як "Закон Мура".

  • 1966

Радянська автоматична станція "Луна-9" першою в світі здійснила м'яку посадку на поверхні Місяця. Через кілька хвилин після примісячення в Океані Бур автоматична система станції початку перший в історії людства сеанс "радіопередачі з поверхні Місяця".

Автоматична станція "Венера-3" вперше досягла поверхні Венери, доставивши вимпел СРСР. Це була перша в світі переліт автоматичного апарату з Землі на іншу планету.

В СРСР створено революційний представник ЕОМ другого покоління - БЕСМ-6, що передбачив архітектуру машин третього покоління. У БЕСМ-6 вперше в світі з'являється прообраз сучасної кеш-пам'яті. Під керівництвом В. М. Глушкова завершена розробка проекту великої ЕОМ "України" з архітектурою, відмінною від принципів Дж. фон Неймана і намітив багато ідей американських великих ЕОМ 70-х років.

Росс Квілліан (Ross Quillian) в Carnegie Inst. of Technology демонструє семантичні мережі.

У Стенфордському інституті (Stanford Research Institute, далі SRI) розпочато проект щодо створення мобільного робота, який може міркувати про навколишнє оточення. Створений робот за свою нестійкість буде названий "Шейки" (Shakey) - трясучка.

Професор Джозеф Вейзенбаум (Joseph Weizenbaum) в MIT створює Еліза (ELIZA) - інтерактивну програму, яка здатна підтримувати діалог по-англійськи про будь-якому предметі. Містить спочатку 240 рядків коду, Еліза настільки успішно імітувала психотерапевта, що Вейзенбаум був вражений, наскільки люди схильні були бачити в ній реальної людини. Програма майстерно маніпулювала формулюваннями користувача, щоб формувати власні питання.

  • 1967

Річард Грінблатт (Richard Greenblatt) пише MacHack - програму, що грає в шахи. MacHack стала відгуком на статтю Хуберта Дрейфуса (Hurbert Dreyfus), в якій він робить критичний аналіз зусиль у галузі штучного інтелекту і повідомляє, що комп'ютерна програма ніколи не могла б перемогти його в шаховій грі. Коли MacHack була закінчена, Дрейфус був запрошений грати з комп'ютером. Спочатку ведучий в рахунку, він в кінцевому підсумку повністю програє до кінця матчу.

Сеймур Паперть (Seymour Papert) і його команда в MIT починають працювати над мовою ЛОГО (LOGO). Основою ЛОГО є своєрідний робот "черепашка", якому можна віддавати прості, інтуїтивно зрозумілі команди. Базований на LISP, ЛОГО стане одним з найпопулярніших засобів навчання програмуванню.

Японія починає імпортувати роботи Versatran (перші роботи, продані японців).

Починається випуск роботів Unimate за ліцензією в Англії і Швеції.

  • 1968

Kawasaki починає випускати Unimate за ліцензією в Японії.

Осьміногоподобний маніпулятор розроблений Марвіном Мінскі. Дванадцять зчленувань управлялися ЕОМ PDP-6. Маніпулятор був здатний підняти дорослої людини.

В СРСР розроблено паралельний комп'ютер Ч-9. У М-9 операції могли здаватися над функціями двох змінних (М. А. Карцев).

Створено Особливе конструкторське бюро технічної кібернетики (ОКБ ТК) при Ленінградському політехнічному інституті, яке в 1981 р. буде перетворено в Центральний науково-дослідний і дослідно-конструкторський інститут робототехніки і технічної кібернетики (ЦНДІ РТК).

  • 1969

Марвін Мінськ та Сеймур Паперть публікують "Perceptrons". Книга демонструє межі простих одношарових нейромереж.

Одо Студжер (Odo Stuger) і Річард Морлі (Richard Morley) незалежно розробляють Програмований логічний контролер (Programmable Logic Controller - PLC). Цей винахід виробляє воістину драматичні зміни в робототехніці.

Віктор Шейнман (Victor Scheinman) в Стенфордської лабораторії штучного інтелекту (SAIL) створює маніпулятор, що отримав ім'я Стенфордська рука (Stanford Arm). Кінематична конфігурація цього маніпулятора стає стандартом, відомим як Стандартна Рука (Standard Arm). Стенфордський (SRI) інтегральний робот Шейки (Shakey) представлений як перший мобільний робот, керований штучним інтелектом. Шейки забезпечував виконання завдання, навіть якщо воно було сформульовано в узагальненому вигляді. Робот міг діяти в приміщеннях, де перебувало кілька недеформівних предметів простої форми. Система технічного зору дозволяла орієнтуватися в навколишньому середовищі, уникати перешкод і приймати рішення про подальший маршрут. Шейки використовував бортову ЕОМ SDS-940, телекамеру, лазерний далекомір і датчики зіткнення на бампері, щоб зібрати дані, які потім передавалися по радіоканалу на стаціонарні ЕОМ PDP-10 і PDP-15 виробництва DEC. Зворотні команди передавалися також по радіоканалу, що дозволяло Шейки переміщатися зі швидкістю 2 метри за годину. Хоча вже через два роки фінансування проекту було припинено, Стенфордський мобільний робот став однією з визначних віх в історії робототехніки.

У СРСР створені перші інтегральні дослідні роботи ЛПІ-1, а трохи пізніше - ЛПІ-2.

Під егідою DARPA компанією «Bolt, Beranek and Newman» розгорнуто комп'ютерна мережа ARPANET. До мережі були підключені чотири університети і дослідницькі лабораторії на території США. Мережа призначалася для відпрацювання методів підтримки зв'язку в разі ядерного нападу. ARPANET стала прообразом мережі Internet.

В СРСР створено комп'ютерну мережу з каналами передачі даних довжиною в десятки тисяч кілометрів. У ній використовувалося понад 50 машин М4-2М і М4-3М. Мережа створена в рамках першого етапу робіт зі створення системи попередження про ракетний напад.


Розвиток автоматики та робототехніки