1940-ві роки

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук

Матеріал взято з [myrobot.ru]


*1940

Джон Анатасоф (John V. Atanasoff) і Кліффорд Беррі (Clifford Berry) роблять спробу побудувати електронний комп'ютер. Він міг би стати першим в історії людства електронним комп'ютером, але він не програмувався.

Праця 10.000 чоловік складає Британське комп'ютерне військове зусилля. Створений на електромеханічних реле Робінзон (Robinson) стає першим в світі операційним комп'ютером. Його потужності достатньо, щоб декодувати повідомлення, зашифровані німецької машиною Енігма (Enigma) першого покоління.

  • 1941

Конрад Цузе (Konrad Zuse) у Німеччині завершує Z-3, перший в світі повністю програмований комп'ютер. Цузе запрошує Арнольда Фаста (Arnold Fast), сліпого математика, програмувати Z-3.

Відкриття транзисторного ефекту Вадимом Євгеновичем Лашкарьовим. Це явище отримало назву pn переходу (p - від positive, n - від negative).

  • 1942

Айзек Азімов (Isaac Asimov) вперше використовує в своїй розповіді "Runaround" слово "робототехніка" (robotics) і передбачає розвиток потужної робототехнічної промисловості.

В оповіданні "Runaround" також вперше з'являються "Три Закону Робототехніки" Азімова: 1. Робот не може заподіяти шкоду людині або своєю бездіяльністю допустити, щоб людині було завдано шкоди. 2. Робот повинен підкоряться командам людини, якщо ці команди не суперечать першому закону. 3. Робот повинен піклуватися про свою безпеку, поки це не суперечить першому і другому закону. Згодом Азімов додає до цього списку "Нульовий Закон": Робот не може заподіяти шкоду людству або своєю бездіяльністю допустити, щоб людству було завдано шкоди.

  • 1943

Британське комп'ютерне військове зусилля народжує Colossus. У новому комп'ютері, створеному під керівництвом Алана Тьюринга, використовуються електронні лампи, що дозволяє йому працювати від 100 до 1000 разів швидше, ніж релейний Robinson. Colossus дозволяє розшифровувати все більш і більш комплексні німецькі коди.

Уоррен Маккуллох (Warren McCulloch) і Уолтер Пітц (Walter Pitts) пишуть свою фундаментальну роботу "Logical Calculus of the Ideas Immanent in Nervous Activity", в якій розглядаються основи застосування нейронних мереж.

Артуро Розенблат (Arturo Rosenblueth), Норберт Вінер (Norbert Wiener) і Джуліан Біглоу (Julian Bigelow) вводять в обіг термін "кібернетика" (cybernetics).

  • 1944

Говард Айкен (Howard Aiken) завершує перший Американський програмований комп'ютер Mark I. Айкен використовує роботи Беббіджа і жартує, що йому довелося б шукати роботу, якщо б Беббідж був живий. Програмуванням Mark I займається Грейс Хоппер (Grace Hopper).

  • 1945

Конрад Цузе (Konrad Zuse) розробляє Plankalkul - перший алгоритмічна мова програмування високого рівня.

Джон фон Нейман (John Von Newmann) пише фундаментальну статтю "First Draft of a Report on the EDVAC", в якій формулює основні принципи роботи сучасних комп'ютерів.

Ванневар Буш (Vannevar Bush), науковий консультант президента США, публікує "As We May Think", викладаючи своє бачення майбутнього і комп'ютерних технологій. У цій роботі вперше висловлюється ідея гіпертексту.

  • 1946

Джордж Девол (George Devol) патентує універсальний прилад, який використовує магнітне записуючий пристрій для керування машинами.

Джон фон Нейман видає першу сучасну статтю про концепцію зберігання програм і даних в загальній пам'яті, що згодом отримала назву Фоннеймановской архітектури (von Neumann architecture).

Джоном Мошлі (John Mauchly) і Джоном Преспер Еккертом (John Presper Eckert) на електротехнічному факультеті Пенсільванського університету (США) запущена електронно-обчислювальна машина ENIAC. Побудована на 18 тис. електронних ламп, вона займала близько 200 квадратних метрів, важила 30 тонн і вимагала 175 кіловат енергії. Швидкодія машини 0,1 MIPS (Million Instructions Per Second).

  • 1947

Вільям Бредфорд Шоклі (William Bradford Schockley), Уолтер Хаузер Браттейн (Walter Hauser Brattain) і Джон Бардін (John Bardeen) незалежно від В.Є. Лошкарева винаходять транзистор, що проводить революцію в електроніці.

Алан Тьюринг видає "Intelligent Machinery".

  • 1948

У СРСР поновлюються, перервані війною, роботи зі створення електронних обчислювальних машин. Сергій Олексійович Лебедєв закінчує розробку першої вітчизняної ЕОМ. І.С. Брук і Б. І. Рамеев отримують авторське свідоцтво на винахід "Автоматичний цифрова електронна машина".

Норберт Вінер публікує свою книгу "Кібернетика, або Управління і зв'язок в тварині і машині" ("Cybernetics, or Control and Communication in Animal and Machine").

Ен Вонг (An Wang) винаходить запам'ятовуючий пристрій на магнітних сердечниках. Протягом трьох наступних років Вонг робить свій винахід комерційним продуктом.

  • 1949

Клод Шеннон (Claude Shannon) публікує "A Mathematical Theory of Communication", закладаючи сучасну теорію інформації.

Алан Тьюринг посилає в лондонську "Times" свій знаменитий лист про штучний інтелект.

Джордж Оруел (George Orwell) видає "1984", роман, в якому комп'ютери використовуються для пригнічення населення. "Великий Брат спостерігає за тобою ..." - Фраза, вселив у багатьох людей моторошне відчуття, що інформація, накопичена комп'ютерними системами, ніколи не буде використана в їх інтересах.


Розвиток автоматики та робототехніки