Проект з ОІТ та ІФК:"Порівняльна характеристика давньогрецької програми Олімпійських ігор та Олімпіад сучасності"-ФК17Б-І,2017

Матеріал з Вікі ЦДУ
Перейти до: навігація, пошук

Введіть назву проекту

Порівняльна характеристика давньогрецької програми Олімпійських ігор та Олімпіад сучасності

Ідея проекту

Порівняти давньогрецькі програми Олімпійських ігор та Олімпіад сучасності

Автор проекту

Диченко Андрій Миколайович

Додаткові матеріали проекту

Олімпійські ігри (Олімпіади) - найбільші сучасні міжнародні комплексні спортивні змагання, які проводяться раз у чотири роки. Літні Олімпійські ігри проводяться з 1896 року (лише під час світових війн ці змагання не проводилися). Зимов лімпійські ігри, започатковані в 1924 році спочатку проводилися в той же рік, що і літні. Але в 1994 році було прийнято рішення зрушити час проведення зимових Олімпійських ігор, на два роки щодо часу проведення літніх Олімпіад.

Згідно з грецьким міфам, проведення Олімпіад заснував Геракл після успішного закінчення одного з славних діянь-подвигів: очищення Авгієвих стаєнь. За іншою версією ці змагання знаменували успішне повернення аргонавтів, які, за наполяганням Геракла, присягнулися один одному у вічній дружбі. Для того, щоб гідно відсвяткувати цю подію, було обрано місце над річкою Алфей, де пізніше був споруджений храм богу Зевсу. Також існують легенди, що оповідають про те, що Олімпія була заснована оракулом по імені Ям чи ж міфічним героєм Пелопсом (сином Танталу і предком Геракла, царем Еліди), який переміг у змаганні на колісницях Еномая, царя міста Піси.

Олімпійські ігри

2Krivushko .jpg Сучасні вчені-археологи вважають, що змагання, подібні олімпійським, проводилися в Олімпії (західний Пелопонесс) приблизно в IX - X ст. до н.е. А найбільш стародавній документ, в якому описуються Олімпійські ігри, присвячені богу Зевсу, датується 776 роком до н.е. На думку істориків, причина такої високої популярності спортивних змагань в Стародавній Греції надзвичайно проста - країна в ті часи була поділена на невеликі міста-держави, які постійно ворогували між собою. В таких умовах, щоб відстояти свою незалежність і здобути перемогу в битві, як солдати, так і вільні громадяни змушені були чимало часу присвячувати тренувань, метою яких був розвиток сили, спритності, витривалості і т.д.

Список олімпійських видів спорту спочатку складався всього з однієї дисципліни - бігу на коротку дистанцію - 1 стадію (190 метрів). Бігуни шикувалися на стартовій лінії на весь зріст, простягаючи праву руку вперед, і чекали сигналу судді (элланодика). Якщо ж хтось із атлетів випереджав стартовий сигнал (тобто мав місце фальстарт), він піддавався покаранню - суддя бив провинився спортсмена припасеної для цієї мети важкою палицею. Дещо пізніше з'явилися змагання в бігу на довгі дистанції - в 7 і 24 стадії, а також бігу в повному бойовому озброєнні і бігу за конем.

У 708 році до н.е. в програму Олімпійських ігор з'явилися метання списа (довжина дерев'яного списа дорівнювала зростання спортсмена) і боротьба. Цей вид спорту відрізнявся досить жорстокими правилами (наприклад, були дозволені підніжки, захоплення супротивника за ніс, губу або вухо і т.д.) і був надзвичайно популярний. Переможцем оголошували борця, якому вдалося тричі повалити суперника на землю.

В 688 році до н.е. в список олімпійських видів спорту включили кулачний бій, а в 676 році до н.е. додали змагання на колісницях, запряжених четвіркою або парою коней (або мулів). Спочатку господар упряжки сам мусив керувати тваринами, пізніше для цієї мети було дозволено наймати досвідченого візницю (незалежно від цього вінок переможця отримував господар колісниці).

Дещо пізніше на Олімпіадах стали проводитися змагання по стрибках у довжину, причому спортсмен після невеликого розбігу повинен був відштовхуватися обома ногами і різко викинути руки вперед (в кожній руці стрибун тримав за гирі, які повинні були б захопити його за собою). Також в список олімпійських змагань були включені змагання музикантів (арфистов, герольдов і трубачів), поетів, ораторів, акторів і драматургів. Спочатку свято тривало один день, пізніше - 5 днів. Однак бували випадки, коли урочистості затягувалися на цілий місяць.

Щоб забезпечити безпеку учасників Олімпіад, три царі: Клеосфен (з Піси), Іфіт (з Еліса) і Лікург (з Спарти) уклали угоду, згідно з якою на час проведення ігор припинялися будь-які військові дії - з міста Елліс розсилали гінців, объявлявших про перемир'я (відродити цю традицію вже в наші дні, в 1992 році, намагався МОК, який закликав усі народи світу відмовитися від військових дій на час проведення Олімпіад. У 1993 році було проголошено, що перемир'я має дотримуватися "від сьомого дня перед офіційним відкриттям Ігор до сьомого дня після офіційного закриття Ігор". Відповідна резолюція була затверджена у 2003 році Генеральною Асамблеєю ООН, а в 2005 році вищезгаданий заклик був включений в "Декларацію Тисячоліття", підписану лідерами багатьох країн світу).

Навіть коли Греція, втративши незалежність, стала частиною Римської імперії, Олімпійські ігри продовжували існувати аж до 394 року н.е., коли імператор Феодосій I заборонив даний вид змагань, оскільки вважав, що свято, присвячене язичницькому богу Зевсу, не може проводитися в імперії, офіційною релігією якої прийнято християнство.

Відродження Олімпіад почалося близько ста років тому, коли в 1894 році в Парижі за ініціативою французького педагога і громадського діяча, барона П'єра де Кубертена Міжнародний спортивний конгрес затвердив основи Олімпійської хартії. Саме цей статут є основним конституційним інструментом, формулюють основоположні правила і головні цінності олімпізму. Організатори першої відродженої Олімпіади, бажаючі надати змагань "дух античності", зазнавали чимало труднощів при виборі видів спорту, які можна було б вважати олімпійськими. Наприклад, футбол після довгих і палких суперечок був виключений із списку змагань I Олімпіади (1896 рік, Афіни), так як члени МОК стверджували, що ця командна гра різко відрізняється від античних змагань - адже в давнину атлети виступали виключно в індивідуальних змаганнях.

Часом до олімпійських зараховували досить екзотичні види змагань. Наприклад, на II Олімпіади (1900, Париж) проводилися змагання з плавання під водою і плавання з перешкодами (спортсмени долали дистанцію в 200 метрів, пірнаючи під стоять на якорі човни і огинаючи занурені у воду колоди). На VII Олімпіади (1920 р., Антверпен) змагалися в метанні списа обома руками, а також у метанні палиці. А на V Олімпіаді (1912 р., Стокгольм) спортсмени змагалися у стрибках у довжину, висоту і потрійних стрибках з місця. Також олімпійським видом спорту довгий час вважалися змагання з перетягування каната та штовхання кругляка (який лише в 1920 році був замінений ядром, застосовуваним і в наші дні).

Багато проблем було і у суддів - адже в кожній країні на той момент діяв різний регламент змагань. Оскільки за короткий термін неможливо було скласти єдині вимоги для всіх учасників, спортсменам було дозволено виступати у відповідності з правилами, до яких вони звикли. Наприклад, бігуни на старті могли ставати як завгодно (приймаючи позицію високого старту, з правою рукою, витягнутою вперед тощо). Позицію "низький старт", загальноприйняту в наші дні, на першій Олімпіаді взяв лише один спортсмен - американець Томас Барк.

Олімпійські ігри

Сучасний олімпійський рух має девіз - "Citius, Altius, Fortius" ("Швидше, Вище, Сильніше") і свою емблему - п'ять перехрещуються кілець (цей знак був знайдений Кубертеном на одному з дельфійських вівтарів). Олімпійські кільця є символом об'єднання п'яти континентів (блакитне символізує Європу, чорне - Африку, червоне - Америку, жовте - Азію, зелене - Австралію). Також у Олімпійських ігор є і власний прапор - біле полотнище з олімпійськими кільцями. Причому кольори кілець і прапора підібрані так, що хоча б один з них зустрічається на національному прапорі будь-якої з країн світу. І емблема і прапор були прийняті і затверджені МОК за ініціативою барона Кубертена в 1913 році.

Барон П'єр Кубертен першим запропонував відродити Олімпійські ігри. Дійсно, завдяки зусиллям цієї людини Олімпіада стала одним з найбільших спортивних змагань в світі. Однак ідею відродження цього виду змагань і виведення їх на світову арену висловлювали дещо раніше ще дві людини. Грек Евангелис Запас ще в 1859 році за власні гроші організував проведення Олімпіади в Афінах, а англієць Вільям Пенні Брукс у 1881 році запропонував уряду Греції проводити змагання одночасно в Греції та Англії. Він же став організатором ігор під назвою "Олімпійська пам'ять" в містечку Мач Венлок, а в 1887 році - ініціатором проведення загальнонаціональних Британських Олімпійських ігор. У 1890 році Кубертен відвідав гри в Мач Венлок та високо оцінив ідею англійця. Кубертен розумів, що за допомогою відродження Олімпіади можна, по-перше, підняти престиж столиці Франції (саме в Парижі, на думку Кубертена, повинна була відбутися перша Олімпіада, і тільки наполегливі протести представників інших країн призвели до того, що першість була віддана батьківщині Олімпійських ігор - Греції), по-друге, оздоровити націю і створити потужну армію.

Девіз Олімпіади придумав Кубертен. Ні, олімпійський девіз, що складається з трьох латинських слів - "Citius, Altius, Fortius!" був вперше виголошена священиком французом Анрі Дидоном на церемонії відкриття спортивних змагань в одному з коледжів. Кубертену, який був присутнім на церемонії, сподобалися слова - на його думку, саме ця фраза виражає мету атлетів усього світу. Пізніше, за ініціативою Кубертена, цей вислів став девізом Олімпійських ігор.

Олімпійський вогонь знаменував початок всіх Олімпіад. Дійсно, у Стародавній Греції учасники змагань запалювали вогонь на вівтарях Олімпії, щоб віддати шану богам. Честь особисто запалити вогонь на жертовнику богу Зевсу надавалась переможцю змагань з бігу - найбільш стародавній і шанованої спортивної дисципліни. Крім того, у багатьох містах Еллади проводилися змагання бігунів з запаленими смолоскипами - Прометейи, присвячені міфічному герою, богоборцу і захисника людей Прометея, який викрав вогонь з гори Олімп і подарував його людям.

На відроджених Олімпійських іграх вогонь вперше було запалено на IX Олімпіади (1928 рік, Амстердам), причому, як стверджують дослідники, він не був доставлений, згідно традиції, естафетою з Олімпії. Насправді ця традиція була відроджена лише в 1936 році на ХІ Олімпіади (Берлін). З тих пір біг факелоносців, які доставляють вогонь, сонцем запалений в Олімпії, до місця проведення Олімпіади - урочистий пролог ігор. Олімпійський вогонь долає до місця змагання тисячі кілометрів, а в 1948 році навіть був перевезений через море, щоб дати початок XIV Олімпіаді, що проводилася в Лондоні.

Олімпіади ніколи не ставали причиною конфліктів. На жаль, ставали. Справа в тому, що святилище Зевса, при якому зазвичай проводилися ігри, перебувало під контролем міста-держави Елліс. За свідченнями істориків, як мінімум двічі (у 668 і в 264 рр. до. н.е.) сусіднє місто Піса, використовуючи військову силу, робив спробу захоплення святилища, сподіваючись таким чином отримати контроль над проведенням Олімпіад. Після деякого часу з найбільш шанованих громадян вищезазначених міст була сформована суддівська колегія, яка оцінювала виступ спортсменів і вирішувала, кому з них дістанеться лавровий вінок переможця.

У давнину в Олімпіадах брали участь тільки греки. Дійсно, в античній Греції тільки грецькі атлети мали право брати участь у змаганнях - варварів був заборонений вхід на стадіон. Однак це правило було скасовано, коли Греція, яка втратила незалежність, увійшла до складу Римської Імперії - до участі в змаганнях стали допускатися представники різних народностей. Навіть імператори опускалися до участі в Олімпіадах. Наприклад, Тіберій був чемпіоном в гонках на колісницях, а Нерон переміг у змаганні музикантів.

В античних Олімпіадах жінки не брали участь. Дійсно, у Стародавній Греції жінкам не тільки заборонялося брати участь в Олімпійських іграх - прекрасних леді навіть на трибуни не пускали (виключення робилося тільки для жриць богині родючості Деметри). Тому іноді особливо азартні вболівальниці пускалися на хитрощі. Наприклад, мати одного з атлетів - Калипатерия, - щоб поспостерігати за виступом сина, переодягнулася чоловіком і чудово зіграла роль тренера. За іншою версією вона брала участь у змаганні бігунів. Калипатерию впізнали і засудили до смертної кари - відважну спортсменку повинні були скинути з Тифийской скелі. Але, враховуючи те, що її чоловік був олимпиоником (тобто переможцем Олімпіади), а сини - переможцями на змагань юнаків, судді помилували Калипатерию. Але колегія суддів (элланодиков) зобов'язала атлетів надалі виступати на змаганнях оголеними, щоб уникнути повторення описаного інциденту. При цьому слід зауважити, що дівчата в Стародавній Греції аж ніяк не цуралися занять спортом, так і змагатися любили. Тому в Олімпії проводилися ігри, присвячені Гері (дружини Зевса). У цих змаганнях (на які, до речі, чоловіки не допускалися) брали участь виключно дівчата, змагаючись у боротьбі, бігу і гонках на колісницях, які проходили на тому ж стадіоні за місяць до або через місяць після змагань спортсменів-чоловіків. Також жінки-спортсменки брали участь у Істмійські, Немейских і Піфійських іграх. Цікаво, що в Олімпійських іграх, відроджених у XIX столітті, спочатку також змагалися виключно чоловіки-спортсмени. Лише в 1900 році в змаганнях з вітрильного та кінного спорту, тенісу, гольфу і крокету взяли участь жінки. А до складу МОК представниці прекрасної статі увійшли тільки в 1981 році.

Олімпіада - лише можливість продемонструвати силу і завзятість або завуальований спосіб вибору і підготовки тренованих бійців. Спочатку Олімпійські ігри представляли собою один із способів шанування бога Зевса, частина грандіозного культового свята, під час якого приносилися жертви Громовержця - з п'яти днів Олімпіади два (перший і останній) присвячувалися виключно урочистим хода та жертвоприношенням. Проте з часом релігійний аспект відійшов на задній план, а політична і комерційна складова змагань виявлялися все сильніше і яскравіше.

У давнину Олімпійські ігри сприяли мирному співіснуванню народів - адже на час олімпійського перемир'я війни припинялися. Дійсно, міста-держави, які брали участь в іграх, припиняли військові дії на п'ятиденний строк (саме стільки тривала Олімпіада), щоб дати можливість спортсменам безперешкодно дістатися до місця проведення змагань - в Еліду. Згідно з правилами, учасники змагання і вболівальники не мали права вступати в сутичку між собою, навіть якщо їх держави знаходилися в стані війни один з одним. Однак це зовсім не означає повного припинення ворожнечі - після закінчення Олімпійських ігор військові дії поновлювалися. Та й самі дисципліни, обрані для проведення змагань, більше нагадували підготовку хорошого бійця: метання списа, біг в обладунках і, звичайно, надзвичайно популярний панкратіон - вулична бійка, обмежена лише забороною кусатися і видавлювати очі супернику.

П'єр де Кубертен

Вислів "Головне не перемога, а участь" було придумано древніми греками. Ні, автором вислову "найголовніше в житті не перемога, а участь. Суть в цікавій боротьбі" був барон П'єр де Кубертен, який у XIX столітті відродив традицію Олімпійських ігор. А в Стародавній Греції перемога була основною метою змагаються. В ті часи навіть не присуджувалися призи за другі і треті місця, а переможені, як свідчать письмові джерела, були дуже вражені своєю поразкою і намагалися якомога швидше зникнути.

У давнину змагання велися чесно, лише в наші дні спортсмени для досягнення кращих результатів використовують допінг і т.д. На жаль, це не так. У всі часи спортсмени, прагнучи до перемоги, використовували не зовсім чесні методи. Наприклад, борці натирали тіло маслом, щоб легше звільнятися від захоплення суперника. Бігуни на довгі дистанції "зрізали кути" або підставляли підніжку супернику. Мали місце й спроби підкупу суддів. Викритому в шахрайстві атлетові доводилося розщедрюватися - на ці гроші виготовлялися бронзові статуї Зевса, які встановлювались вздовж дороги, що веде до стадіону. Наприклад, в II столітті до н.е., під час однієї з Олімпіад, було встановлено 16 статуй, що свідчить про те, що навіть у давні часи чесну гру вели аж ніяк не всі спортсмени.

У Стародавній Греції змагалися лише заради отримання лаврового вінка і немеркнучої слави. Звичайно, вихваляння - річ приємна, та й рідне місто зустрічав переможця з радістю - олимпионик, одягнений у пурпур і увінчаний лавровим вінком, в'їжджав не через ворота, а через спеціально приготовлений пролом в міській стіні, який тут же заделывался, щоб "олімпійська слава не покидала місто". Однак не тільки лавровий вінок і прославлення були метою змагаються. Саме слово "атлет" в перекладі з давньогрецької означає "змагається заради призів". І нагороди, які отримував переможець у ті часи, були чималі. Крім скульптури, встановленої на честь переможця або в Олімпії біля святилища Зевса, або на батьківщині спортсмена, а то й обожнювання, атлету покладалась чимала на ті часи сума - 500 драхм. Крім того, він отримував цілий ряд політичних і економічних привілеїв (наприклад, звільнення від усіх видів повинностей) і до кінця своїх днів мав право щоденно безкоштовно пообідати в міському управлінні.

Рішення про закінчення поєдинку борців приймали судді. Це не так. Як у боротьбі, так і в кулачному бою сам боєць, який прийняв рішення здатися, піднімав праву руку з відстовбурченим вгору великим пальцем - цей жест служив сигналом закінчення сутички.

Лавровими вінками вінчали атлетів, які перемогли у змаганнях. Це дійсно так - саме лавровий вінок був у Стародавній Греції символом перемоги. А вінчали їм не тільки спортсменів, але і коней, забезпечили своєму господареві перемогу в змаганні колісниць.

Жителі Еліди були найкращими спортсменами в Греції. На жаль, це не так. Не дивлячись на те, що в центрі Еліди перебувала всеэллинская святиня - храм Зевса, при якому регулярно проводилися Олімпіади, жителі цієї області користувалися поганою славою, бо були схильні до пияцтва, брехні, педерастії та лінощів, мало відповідаючи ідеалу міцного духом і тілом населення. Однак у войовничості і передбачливості їм не відмовиш - зумівши довести сусідам, що Еліда - країна нейтральна, проти якої не можна вести війну, елідці, тим не менш, продовжували напади на сусідні області з метою захоплення оних.

Олімпія була неподалік від священної гори Олімп. Хибна думка. Олімп - найвища гора в Греції, на вершині якої, за переказами, жили боги, розташована на півночі країни. А місто Олімпія розташовувався на півдні - в Еліді, на острові Пелопонесс.

В Олімпії, крім звичайних громадян, жили найбільш відомі атлети Греції. В Олімпії постійно проживали тільки жерці, а спортсмени і вболівальники, у величезній кількості стекавшиеся до міста раз у чотири роки (стадіон був розрахований на присутність 50000 глядачів!), змушені були тулитися у власноруч виготовлених палатках, шатрах, а то й просто під відкритим небом. Лише для почесних гостей був побудований леонидайон (готель).

Для вимірювання часу, потребовавшегося атлетам для подолання дистанції, у Стародавній Греції використовували клепсидру, а довжину стрибків міряли кроками. Хибна думка. Прилади для вимірювання часу (сонячні або пісочний годинник, клепсидра) були неточні, так і відстані найчастіше міряли "на око" (наприклад, стадія - це 600 футів або відстань, яку може пройти людина спокійним кроком за час повного сходу сонця, тобто приблизно за 2 хвилини). Тому ні час проходження дистанції, ні довжина стрибків не мала значення - переможцем вважався той, хто приходив до фінішу першим або стрибнув далі всіх. Навіть у наші дні для оцінки досягнення спортсменів довгий час використовували візуальне спостереження - аж до 1932 року, коли на X Олімпіаді в Лос-Анджелесі вперше були використані секундомір, фотофініш, надзвичайно полегшили роботу суддів.

Довжина марафонської дистанції здавна була постійною. Це не так. В наш час марафон (одна з дисциплін легкої атлетики) - це забіг на дистанцію 42 км 195 м. Ідею організації забігу запропонував французький філолог Мішель Бреаль. Оскільки і Кубертену, і грецьким організаторам це пропозиція сподобалася, марафон був включений в список олімпійських видів спорту одним з перших. Розрізняють шосейний марафон, біг по пересіченій місцевості і напівмарафон (21 км 98 м). Шосейний марафон включений в програму Олімпійських ігор з 1896 року для чоловіків і з 1984 року - для жінок. Однак довжина марафонської дистанції змінювалася неодноразово. Легенда свідчить, що в 490 році до н.е. грецький воїн Фідіппід (Филиппид) пробіг без зупинки від Марафону до Афін (приблизно 34,5 км), щоб порадувати співгромадян звісткою про перемогу. За іншою версією, викладеною Геродотом, Фідіппід був гінцем, посланим за підкріпленням з Афін в Спарту і подолав за два дні відстань в 230 км. На першій сучасної Олімпіаді змагання з марафонського бігу проходили по маршруту в 40 км, прокладеному між Марафоном і Афінами, а ось надалі довжина дистанції варіювала в досить широких межах. Наприклад, на IV Олімпіаді (1908 р., Лондон) довжина маршруту, прокладеного від Віндзорського замку (королівської резиденції) до стадіону склала 42 км 195 м. На V Олімпіаді (1912 р., Стокгольм) довжина марафонської дистанції була змінена і становила 40 км 200 м, а на VII Олімпіади (1920 р., Антверпен) бігунам довелося долати відстань 42 км 750 м. Довжина дистанції змінювалася 6 разів, і лише в 1921 році була встановлена остаточна довжина марафонського забігу - 42 км 195 м.

Олімпійські нагороди отримують спортсмени, які показали найкращі результати у змаганнях, після довгої боротьби з гідними суперниками. Це дійсно так, проте з цього правила існують винятки. Наприклад, гімнастка Олена Мухіна, яка за кілька днів до Олімпіади на одному з тренувань пошкодив шийний хребець, була удостоєна олімпійського ордена " за мужність. Причому вручав їй нагороду особисто президент МОК Хуан Антоніо Самаранч. А на III Олімпіаді (1904 р, Сент-Луїс, штат Міссурі) беззаперечними переможцями стали американські спортсмени внаслідок майже повної відсутності конкуренції - багато зарубіжні атлети, які не мали достатньої суми грошей, просто не змогли взяти участь у змаганнях, віддавши пальму першості господарям Олімпіади.

Олімпійські ігри

Екіпірування спортсменів здатна вплинути на результати змагань. Це дійсно так. Для порівняння: на першій сучасної Олімпіаді форма спортсменів була виготовлена з вовни (доступного матеріалу і недорогого), взуття, підошви якій забезпечувалися спеціальними шипами, - зі шкіри. Зрозуміло, що така форма доставляла тим, хто змагається чимало незручностей. Найбільше страждали плавці - адже їх костюми були зшиті з бавовняної тканини, і, отяжелев від води, уповільнювали швидкість спортсменів. Слід також згадати, що, наприклад, для стрибунів у висоту з жердиною мати не передбачалися - спортсмени були змушені думати не тільки про те, як подолати планку, але і про правильність приземлення. У наші дні, завдяки розвитку науки і появи нових синтетичних матеріалів, спортсмени відчувають набагато менше дискомфорту. Наприклад, костюми для легкоатлетів створюються так, щоб звести до мінімуму ризик розтягування м'язів і зменшення сили опору вітру, а матеріал на основі шовку і лайкри, з яких шиють спортивний одяг, відрізняються низькою гігроскопічністю, і забезпечують швидке випаровування вологи. Для плавців також створюються спеціальні обтягуючі костюми з вертикальними смугами, які дозволяють максимально ефективно долати опір води і розвивати найвищу швидкість. Чимало сприяє досягненню високих результатів і спортивне взуття, спеціально спроектована з урахуванням передбачуваних навантажень. Саме завдяки новій моделі взуття, забезпеченою внутрішніми камерами, наповненими вуглекислим газом, десятиборець з Америки Дейв Джонсон продемонстрував у 1992 році найкращий результат в естафеті 4х400 м

В Олімпійських іграх беруть участь тільки молоді, повні сил спортсмени. Не обов'язково. Найстаріший учасник Олімпійських ігор - Оскар Свабн, житель Швейцарії, зайняв друге місце в змаганнях зі стрільби на VII Олімпіади (1920 р., Антверпен) у віці 72 років. Більше того, саме він був відібраний для участі у змаганнях 1924 року, але за станом здоров'я змушений був відмовитися.

Найбільше медалей на Олімпіадах вибороли спортсмени СРСР (пізніше - Росії). Ні, в загальному заліку (згідно з даними про всіх Олімпійських іграх, до 2002 року включно) першенствує США - 2072 медалі, з них 837 золотих, 655 срібних і 580 бронзових. СРСР на другому місці - 999 медалей, з них 388 золотих, 317 срібних і 249 бронзових.

Популярные мифы. • Христофор Колумб • Помилки чоловіків • Оберігання від вагітності • Суїцид • Гормональні препарати • Внутрішньоматкова спіраль • Жіноча груди Популярні секрети. • Найкращі ліки • 99 ознак жінок ... • Секрети вконтакте • Звукові ілюзії • Як перестати турбуватися • Жіночі помилки в ліжку • Згорнути всі вікна Популярні факти. • Найстрашніші місця на Землі • Цікаві факти про котів • Жорстокі жінки-вбивці • Найвідоміші геї • Найбільш відомі порнозірки • Найбільш відомі дипломати • Найвідоміші сигарети Популярні ради. • Як перестати ревнувати • Розкрити можливості свого мозку • Що робити, якщо телефон впав у воду • Як стати успішним • Як зміцнити імунітет • Як кинути палити • Як схуднути Популярні тести. • IQ тест • Особистісний опитувальник Р. Айзенка (варіант А) • Особистісний опитувальник Р. Айзенка (варіант Б) Пошук по сайту.


Ошибка в тексте. Помітили помилку? Виділіть її мишкою та натисніть: Ctrl + Enter. В продовження теми ...

Результати проекту

Загальні відомості [[https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D1%96%D0%BC%D0%BF%D1%96%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96_%D1%96%D0%B3%D1%80%D0%B

Стародавня Греція [[1]]